top of page

Παρθενώνας

Κωνσταντίνος Τσαπράζης

 

Η έννοια της παρθενίας ,στο γέννημά της, χάνεται βαθιά πίσω στο χρόνο καθώς δεν συμβόλιζε-σήμαινε πάντα την διατήρηση του λεγόμενου “παρθενικού υμενίου” στο θηλυκό φύλλο του ανθρώπου, τη γυναίκα. Η έννοια της παρθενίας ήταν βαθύτερη και αναφερόταν στο αμόλυντο της ψυχής  που έπρεπε να έχει η γυναίκα, και η γυναίκα υπηρέτρια του θεού-ιέρεια.. Στις θρησκείες ,στους ναούς ,οι παρθενώνες ήταν οι χώροι όπου φιλοξενούνταν οι δραστηριότητες των γυναικών οι οποίες ήταν στην υπηρεσία του θεού ή της θεάς,  ( οι ‘’ξενώνες’’   των παρθένων)..Εκεί μαθήτευαν ,υπηρετούσαν και δίδασκαν σε συνδυασμό με τα ιερά τους καθήκοντα και τα καθήκοντα επί του ιερού τους (φύλαξη ιερής εστίας, καθαριότητα κλπ..). Οι παρθενώνες υπήρχαν σε όλες σχεδόν τις αρχαίες θρησκείες μέσα ή κοντά στους ναούς και πολλές φορές οι γυναίκες που υπηρετούσαν στους ναούς ή τα συμπλέγματα ναών κατείχαν επιπλέον ειδικά προνόμια (εστιάδες παρθένες). Στην πολιτική ζωή οι παρθενώνες ήταν τα διαμερίσματα των κοριτσιών ,των  νεαρών ανύπαντρων γυναικών μέσα στο σπίτι ή στο ανάκτορο ή την έπαυλη..

Στην νεότερη Ελλάδα, η έννοια του παρθενώνα ταυτίστηκε με τον Ναό (μνημείο του 448-438...433 π.Χ.) προς τιμήν της ‘’παρθένου Αθηνάς’’ που βρίσκεται πάνω στην ακρόπολη της αρχαίας Αθήνας.

Η πρώτη πηγή στην οποία ολόκληρο το κτίριο χαρακτηρίζεται ως Παρθενώνας βρέθηκε σε έγγραφα του ρήτορα Δημοσθένη, του 4ου αιώνα π.Χ. Σε έγγραφα του 5ου αιώνα π.Χ., το κτίσμα αναφερόταν ως «ο ναός». Οι αρχιτέκτονες Ικτίνος και  Καλλικράτης φαίνεται πως αναφερόταν στο κτίριο με την ονομασία «Εκατόμπεδος» στη χαμένη τους πραγματεία για την Αθηναϊκή αρχιτεκτονική, και κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα και έπειτα, το κτίριο αναφέρεται ως «Εκατόμπεδος» ή «Εκατόμπεδον» καθώς και ως «Παρθενώνας». Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ο Πλούταρχος αναφέρθηκε στο κτίριο χρησιμοποιώντας την ονομασία «Εκατόμπεδος Παρθενών».

 

Μιας και ο Παρθενώνας ήταν αφιερωμένος στην Αθηνά, μερικές φορές αναφερόταν ως Ναός της Μινέρβας, το Ρωμαικό όνομα για την Αθηνά, κυρίως κατά τον 19ο αιώνα.

Ο αρχαίος Έλληνας περιηγητής Παυσανίας 2ου αι. μ.χ.  είναι ίσως ο μοναδικός που μας το αναφέρει : τον ναόν όν Παρθενώνα ονομάζουσιν ….  1.24.5,7     … ίσως και το πραγματικό όνομα του Ναού να ήταν άλλο… πάντα προς τιμήν της Αθηνάς…

 

Παρθενώνες βρίσκονται όπου υπάρχει αμόλυντο είτε ύλη είτε πνεύμα ,μακριά από ακάθαρτες ιδέες , μακριά από νοθείες , πονηρές προσμίξεις και ενέργειες-δραστηριότητες του ανθρώπου. Τα ιδανικά μας τα διαφυλάττουμε στους Παρθενώνες του μυαλού μας!... Παρθενώνας είναι μια βιβλιοθήκη όπου υπάρχει το απαύγασμα της ανθρώπινης διανόησης….

bottom of page