Γερμανικό Περίπτερο στη Βαρκελώνη
Το Γερμανικό Περίπτερο σχεδιάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση της Βαρκελώνης το 1929 από τον Mies van der Rohe. Παρότι «το περίπτερο σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει την επίσημα εγκαίνια της έκθεσης στην οποία κεντρικό πρόσωπο ήταν ο βασιλιάς Αλφόνσος ΧΙΙΙ της Ισπανίας και οι γερμανικές αρχές», ταυτόχρονα σηματοδοτεί την καθιέρωση του μοντέρνου κινήματος της αρχιτεκτονικής. Το Περίπτερο εκπροσωπεί τη νέα ταυτότητα που αναζητά η Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με αναφορές στο κλασικό παρελθόν. Τον επόμενο χρόνο το περίπτερο αποσυναρμολογήθηκε για να ανακατασκευαστεί αργότερα, το 1983, με βάση τα πρωτότυπα σχέδια του αρχιτέκτονα.
Σε αντίθεση με άλλα περίπτερα στην έκθεση, ο Mies σχεδίασε τον χώρο αυτό ως «ένα κτίριο και τίποτα περισσότερο». Σκοπός του δεν ήταν να αποτελέσει μια Αίθουσα Τέχνης ή μια γλυπτική σύνθεση αλλά μάλλον έναν χώρο ηρεμίας ώστε να μπορεί να ξεφύγει κανείς από την βοή της Παγκόσμιας Έκθεσης, μετατρέποντας το, εντέλει, σε ένα κατοικήσιμο γλυπτό. Αντί, λοιπόν, το Περίπτερο να φιλοξενεί έργα τέχνης (εμπεριέχει μόνο ένα χάλκινο γλυπτό γυμνής γυναικείας μορφής του Georg Kolbe), έγινε το ίδιο ένα έργο τέχνης.
Ασφαλώς, το Γερμανικό Περίπτερο ενίσχυσε την παγκόσμια αναγνώριση του Mies. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η διάρθρωση του Περιπτέρου της Βαρκελώνης είναι μια συνένωση της Κατοικίας Farnsworth που μελέτησε ο ίδιος αρχιτέκτονας το 1951 με τα Γραφεία της Bacardi στο Μεξικό (1957). Επιπλέον, μπορεί κανείς να συγκρίνει το Περίπτερο της Βαρκελώνης με την Κατοικία Tugendhat (1930) –την οποία ο Mies σχεδίασε αμέσως μετά την αποπεράτωση του Περιπτέρου. Μ’ ένα ανάλογο τρόπο μπορεί να το συγκρίνει με τις Κατοικίες με εσωτερικό αίθριο της δεκαετίας του 1930 ή την Μελέτη της Κατοικίας Hubbe ή επίσης με τα Row Houses που μελέτησε ο αρχιτέκτονας στην δεκαετία του 1950. Οπότε ένα ερώτημα που προκύπτει ποια είναι η σχέση ενός εκθεσιακού χώρου (Περίπτερο) με άλλες μελέτες ενός αρχιτέκτονα; Επίσης, ποια είναι η σχέση του Γερμανικού Περιπτέρου με το απραγματοποίητο Museum for a Small City (1941-1943), ή την Neue Nationalgalerie που σχεδίασε ο Mies για το Βερολίνο και εγκαινιάστηκε το 1968;